10:59
11 augustus 2022

Europol: Encryptie groeiend probleem bij aanpak criminaliteit

Encryptie is een groeiend probleem bij de aanpak van criminaliteit, zo stelt Europol in een nieuwe editie van het Internet Organised Crime Threat Assessment. In het rapport kijkt de opsporingsdienst naar online ontwikkelingen en dreigingen. Bij meerdere onderwerpen wordt encryptie bij naam genoemd.

In het hoofdstuk over online kindermisbruik laat Europol weten dat opsporingsdiensten steeds vaker geen toegang tot relevante gegevens weten te krijgen om overtreders op te sporen en bewijs veilig te stellen, omdat communicatie- en opslagprogramma’s, alsmede toestellen, steeds vaker standaard van versleuteling gebruikmaken. “Het groeiend aantal apps dat het delen van media en end-to-end-encryptie aanbiedt, biedt overtreders een groot aantal toegankelijke, populaire en ogenschijnlijk veilige tools waarmee ze kindermisbruikmateriaal kunnen delen”, aldus het rapport.

Ook het gebruik van versleutelde chatdiensten door terroristen blijft een reden tot zorgen, laat Europol in een ander hoofdstuk weten. “Versleutelde communicatie is met name van belang voor de voorbereiding van plotten en het vervolgens opeisen van de verantwoordelijkheid.” Europol stelt verder dat mediacampagnes van terroristen op versleutelde socialmediaplatformen zoals Telegram worden voorbereid, voordat de boodschap verder wordt verspreid.

Lees verder via Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.