02:30
04 december 2023

Expired: Enschedese wijkagent zet bij aanpak hangjeugd in op ‘natuurlijke leiders’

Wijkagenten in Enschede hebben regelmatig te maken met hangjongeren in de wijk. De laatste jaren zijn de agenten bezig met een persoonlijke benadering als het gaat om overlast door groepen in de wijk. “Bij overlast spreek ik de natuurlijk leiders aan van de groepen die hier rondlopen”, aldus Peter Colijn wijkagent in Enschede Noord, in het tv-programma Jij in de Wijk.

Als voorbeeld noemt Colijn de ingegooide ruiten bij Groenteman Casper Reijnders in Winkelcentrum Deppenbroek. “Ik heb rondhangende groepen gezegd: deze man moet hard werken voor zijn centen, die heeft net een zaak overgenomen en jullie zorgen ervoor dat die ruiten daar ingegooid worden. Dat is niet eerlijk.” Vervolgens moedigt Colijn de jongeren aan elkaar aan te spreken op vandalisme.

Hangjongeren
Deze benadering is heel anders dan in de jaren negentig, toen Colijn begon als jeugdagent. “Wij praatten toen niet met jongeren. We joegen ze alleen weg en we pakten ze aan. Anders niet”, aldus Colijn. Toen hij de opdracht van zijn chef kreeg iets aan de hangjongeren te doen, twijfelde hij geen moment. “Ik ben op de fiets gegaan met een pakje shag bij me. Ik ben met ze op de stoeprand gaan zitten en praten en luisteren naar die jongeren.”

Bron:Tubantia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *