03:02
30 juni 2022

Een kijkje in de keuken van de Autoriteit Persoonsgegevens: Het jaarverslag 2021

Een kijkje in de keuken van de Autoriteit Persoonsgegevens: Het jaarverslag 2021

Recent publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens haar jaarverslag over 2021. Het verslag geeft een mooi kijkje in de keuken bij de AP en legt ook de tekortkomingen bij de privacytoezichthouder pijnlijk bloot: de werkachterstanden zijn simpelweg te groot.

Voor de periode 2020-2023 richt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich op drie focusgebieden: (i) datahandel; (ii) de digitale overheid en (iii) AI en algoritmes. In haar jaarverslag geeft de AP aan op welke wijze daar in 2021 invulling aan is gegeven. Naast boetes voor Locatefamily.com, de Belastingdienst, het UWV en de Gemeente Enschede werd onder meer een handleiding voor het omgaan met privacy tijdens verkiezingscampagnes gepubliceerd, kwamen er aanbevelingen voor gemeenten over ‘smart-citytoepassingen’ en publiceerde de AP een nieuw dossier ‘AI en algoritmes’ op haar website. Daarnaast was de AP in haar wetgevingsadviezen zeer kritisch over de Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden (WGS) en de NCTV-wet.

Lees verder via mr-online.nl

Meer leren over burgers en  veiligheid van Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Robert van der Noordaa, Trollrensics , Dr. Sara Stronks, Onderzoeker lectoraat Maatschappelijke Veiligheid, Saxion Hogescholen en Onderzoeker Politieacademie, Frank van Summeren, adviseur, RONT,  Arnout de Vries, senior innovator, TNO en Remko van Broekhoven, filosoof? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ vanaf 19 mei 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.