07:46
05 december 2024

Het Nationaal Preventieakkoord: een doekje voor het bloeden

Het Nationaal Preventieakkoord: een doekje voor het bloeden

We worden al jaren geteisterd door een tsunami van chronische, niet-overdraagbare ziekten. Om die tsunami het hoofd te bieden, sloot in 2018 de Rijksoverheid, samen met 70 maatschappelijke organisaties, het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord zijn afspraken vastgelegd om roken, overmatig alcoholgebruik en obesitas onder de bevolking terug te dringen. Het grootste probleem met die afspraken: ze zijn veel te vrijblijvend.

Waarom worden zoveel mensen ziek?
Waar komt die tsunami vandaan? Vrijwel alle niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, depressie en auto-immuunziekten, zijn het gevolg van veroudering, onze manier van leven, erfelijke aanleg en de samenstelling van de bacteriën in onze darm.

Omdat veroudering een rol speelt én onze manier van leven pas op lange termijn tot ziekte leidt, ontstaat die ziekte vaak pas op oudere leeftijd. Boven 65 jaar heeft 80 procent van de Nederlanders één of meerdere chronische aandoeningen. We vinden het ‘gewoon’ dat we ziek worden op oudere leeftijd en denken vaak dat de tsunami wordt veroorzaakt door de vergrijzing. We weten echter uit andere (niet-westerse) delen van de wereld dat veroudering helemaal niet gepaard hoeft te gaan met ziekte.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over Samen veranderen 2022 – Anders werken aan maatschappelijke transities? Kom 3 juni naar Leerhotel het Klooster leren met en van Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona, professor Organisatieverandering bij WU (Vienna University of Economics and Business) en verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Prof. dr. Jan-Kees Helderman, hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur bij Rochdale, Karen den Hertog, Hoofd afdeling Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam en MT-lid GGD Amsterdam-Amstelland, Shirine Moerkerken, Interventiekundige bij Strange | Strategy and Change en auteur van de boeken ‘Hoe ik verander’ en ‘Conflict eren’ en Elleke van Gelder, Ontwikkelaar en ontwerper Sociale Innovatie, Nationale Politie. Zie de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *