07:44
23 april 2024

Dodelijke ongevallen in de bouw zoals in Lochem zijn geen uitzondering

Dodelijke ongevallen in de bouw zoals in Lochem zijn geen uitzondering

Dodelijke ongevallen in de bouwsector zoals in Lochem vinden vaker plaats. Op veel bouwplaatsen zijn onderaannemers actief die gebruikmaken van arbeidsmigranten. Dat leidt vaak tot miscommunicatie op de grond. Bovendien loopt er personeel rond dat niet goed is opgeleid.

Volgens bestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw is er de afgelopen jaren weinig veranderd. “We zien dat er op bouwplaatsen nog steeds heel erg veel met onderaannemers wordt gewerkt. Dat gaat soms om vijftien tot twintig lagen. Grote bouwbedrijven doen er wel wat aan om veiligheidsinstructies te geven aan het personeel, maar dat geldt niet voor alle mensen die zijn ingehuurd.”

Crombeen laat weten dat kraanmachinisten al jaren steen en been klagen over onveilige situaties. “Dan gaat het vooral om degene die op de grond staat en instructies moet geven. De communicatie en de opleiding van die werknemers is ronduit slecht. Dat is echt een groot probleem.”

FNV Bouw pleit al langer voor certificering voor mensen onderaan de haak. Tot nu toe zonder succes. “Een kraanmachinist moet wel de juiste certificaten hebben, maar degene op de grond dus niet. Dat werk kan iedereen doen, je hebt geen papieren nodig.”

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau. In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *