07:43
23 april 2024

Zorgen over verdrag dat security-onderzoek criminaliseert

Zorgen over verdrag dat security-onderzoek criminaliseert

Experts uiten hun zorgen in een brandbrief aan de Verenigde Naties, die momenteel onderhandeld over een cybersecurityverdrag.

Onderzoekers die te goeder trouw kwetsbaarheden in (overheids)websites vinden en daarover organisaties inlichten kunnen in de toekomst strafbaar worden gesteld. Tenminste, als het Cybersecurity Verdrag waarover de Verenigde Naties onderhandelingen wordt ingevoerd. Experts maken zich zorgen.

Meer dan honderdtwintig securityprofessionals en onderzoekers wereldwijd hebben hun zorgen geuit in een brief die als statement is aangeboden bij de Verenigde Naties. Eén ervan is de Nederlander Jaap-Henk Hoepman, die als hoogleraar onder meer is verbonden aan de Radboud Universiteit.

De discussie over het strafbaar stellen van cybersecurity-onderzoek zoals netwerkverkeer analyseren en zonder toestemming kwetsbaarheden opsporen speelt al jaren, licht Hoepman toe. Zo gebeurde het in 2008 dat collega-onderzoekers door chipfabrikant NXP voor de rechter werden gedaagd toen zij een kwetsbaarheid aantroffen in de chip van de OV-chipkaart en dit aan de kaart stelden om de chipkaart zo uiteindelijk veiliger te maken.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau. In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *