04:24
27 mei 2024

Demonstratierecht ter discussie, wat zijn de grenzen?

Demonstratierecht ter discussie, wat zijn de grenzen?

Het demissionaire kabinet komt voorlopig niet met regels die vooraf soorten demonstraties, bepaalde vlaggen of andere uitingen van protest verbieden. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch had gevraagd om een verbod op koranverbrandingen, maar dat verbod komt er dus niet. Wel komt er wetenschappelijk onderzoek naar ontwrichtende demonstraties.

Marcouch, die net als veel burgemeesters worstelt met ontregelende demonstraties, wil meer mogelijkheden krijgen om demonstraties in te perken, te verplaatsen of te verbieden. Hij geeft zijn pleidooi voor een verbod op koranverbrandingen niet op. “Onderzoek juich ik toe. We moeten zorgvuldig omgaan met het demonstratierecht. Maar daden van haat, zoals het verbranden van heilige boeken, kan alleen de wetgever verbieden. Haatdaden zouden we moeten kunnen begrenzen.”

Hoe voorkomt het demonstratierecht dat de vrijheid van de één niet ten koste gaat van de vrijheid van de ander? Burgemeesters zitten in hun maag met tegenreacties die bepaalde demonstraties oproepen. Marcouch: “Met een koranverbranding ontneem je een hele gemeenschap bestaansrecht. Dat ondermijnt ook de veiligheid. Daarom is er wetgeving nodig.”

Lees verder via nos.nl

Meer leren over bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht) verwarde personen en ondermijning in 1 compact middag/avondseminar? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *