10:15
31 juli 2021

‘De onschuld is hier weg’

Het onveiligheidsgevoel na de moord op Anne Faber

Inwoners van Den Dolder vonden het nooit raar als bij de bakker ineens iemand begon te schreeuwen. Tientallen jaren omarmden ze de ‘normale gekken’ uit de nabije instellingen. Maar sinds de moord op Anne Faber heerst er vrees voor de ‘criminele gestoorden’.

Op een doordeweekse dag loop ik hard in de uitgestrekte, verlaten bossen rond het dorp Den Dolder. Opeens komt een man – klitterige haren, een verwarde uitdrukking op zijn gezicht – me op het pad tegemoet. Mijn hart bonst in mijn keel. In de stad had ik dit ongemakkelijk gevonden, hier is het ineens eng. Ik weet van de klinieken hier in het bos, maar hoe moet ik me op de stille paden tot de patiënten verhouden? Zijn ze gevaarlijk? De man blijkt letterlijk en figuurlijk de weg kwijt: verward maar beleefd vraagt hij me de route naar zorginstelling Altrecht.

lees verder via groene.nl

Meer leren over veiligheidsdilemma’s in uw gemeente? Kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ en leer over veranderingen in de samenleving, het opstellen van een reeel veiligheidbeleid met evenwicht tussen reventie en repressie, positieve veiligheid en het voorkomen van de risico-regelreflex. Met Prof. dr. Ira Helsloot, Dr. Elke Devroe, Dr. Ronald van Steden, Dr. Marc Schuilenburg en Dr. Elke Devroe. De colleges starten op 31 januari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − twee =