12:56
17 juni 2021

De nieuwe demografische werkelijkheid

De nieuwe demografische werkelijkheid

De urgentie voor de woningbouw mag zeker niet verslappen. Er mag zelfs een tandje bij. De eerdere verwachtingen over groei van inwonertal voor Nederland blijken namelijk keer op keer door de werkelijkheid te worden ingehaald. Zijn we toch ongemerkt op weg naar 19 miljoen inwoners of zelf meer?

Afgelopen dinsdag presenteerde het CBS haar jongste bevolkingsprognose. En weer bleek de groei naar boven bijgesteld. Sinds de CBS prognose uit 2016 is het land blijvend geconfronteerd met een onverwacht snelle bevolkingsgroei.

De 17 miljoenste inwoner die het CBS in maart registreerde was hoogstwaarschijnlijk een immigrant en geen baby. De natuurlijke bevolkingsaanwas in Nederland is nog maar beperkt en blijft in feite in de plus door kinderen van ouders die zelf uit het buitenland komen. Toch zal het inwonertal begin 2019 circa 300.000 hoger liggen dan drie jaar daar voor. Tegelijkertijd is er aanhoudend sprake van krapte op de woningmarkt. Langere wachtlijsten voor sociale huurwoningen, stijgende huurprijzen en stijgende prijzen op de markt voor koopwoningen. Dat voedde het debat over de extra woonvraag voor de toekomst, maar vooral ook over de vraag waar deze woningen moeten komen en welk type woningen we eigenlijk nodig hebben voor de toekomst, bovenop wat er al is.

Lees verder via romagazine.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 2 =