06:56
02 april 2023

De dwang neemt de plaats in van het recht

De dwang neemt de plaats in van het recht

Het uitbesteden van de regulering van ons gedrag aan nieuwe technologieën heeft een keerzijde, ziet filosoof Maxim Februari.

Het hangt een beetje van je temperament af hoe je de opkomst van digitale technologieën beschrijft. Je kunt opgewonden anekdotes vertellen over de prestaties van taalmodel ChatGPT of abstracte voorspellingen doen over versmelting van mens, ecosysteem en AI; je kunt angstig zijn of boos of hoopvol.

Zelf heb ik een nogal flegmatiek karakter. Goed, goed, goed, zeg ik. Stel dat we grote haast hebben met het vinden van nieuwe omgangsvormen omdat het bestaan exponentieel verandert. En stel dat we een telefoon in ons hoofd krijgen geïmplanteerd om ervoor te zorgen dat we de economie en het ecosysteem in de toekomst niet langer in de war schoppen. Allemaal best, mij zul je er niet over horen.

Maar wat betekent dat dan eigenlijk voor ons bestaan als burger, als Europees burger, gewend aan de traditie van grondrechten en mensenrechten? Wat betekent het samenleven met technologieën die ons gedrag beïnvloeden voor de toekomst van ons rechtssysteem? Als we rechtvaardig willen samenleven in een groot netwerk met ecosystemen en dieren en technologische componenten, die elk hun eigen eisen stellen, hebben we misschien wel een nieuwe, overkoepelende ethische theorie nodig. Kortom, ik ben erg benieuwd hoe het recht en de rechtsbescherming eruit gaan zien.

Lees verder via filosofie.nl

Angeline van Dijk, Inspecteur-generaal bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei in Den Haag met verder o.a. Martijn Snoep, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *