09:30
27 april 2024

Daders van milieucriminaliteit passen niet in één hokje

Daders van milieucriminaliteit passen niet in één hokje

Van illegale afvallozing tot gesjoemel met gevaarlijke stoffen: milieucriminaliteit heeft grote gevolgen voor mens en natuur. Maar wie zijn de mensen die dit soort delicten plegen? De Vrije Universiteit Amsterdam en het Openbaar Ministerie deden er onderzoek naar. Want meer kennis kan helpen bij effectievere preventie en opsporing en waardevolle input geven voor beleid.

Over individuele daders van milieudelicten is weinig bekend, vertelt Victor van der Geest, onderzoeker op het gebied van criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Veel onderzoek en beleid richt zich op bedrijven, maar het zijn uiteindelijk mensen van vlees en bloed die aan de knoppen zitten en beslissingen nemen waarmee ze de wet overtreden. Wie zijn zij? Welke delicten plegen ze en hoe vaak? En overtreden ze ook de regels buiten het milieudomein? Daar waren we benieuwd naar.”

Invloed persoonlijke kenmerken
Het idee voor dit onderzoek ontstond na een onderzoek naar witteboordencriminaliteit. “Daar kwam uit dat witteboordendaders op meerdere terreinen regels overtreden: op het werk, én daarbuiten. Wij waren nieuwsgierig of dat ook geldt voor milieudaders.” Van der Geest, Joost van Onna (onderzoeker bij het Openbaar Ministerie) en Jessica Hill (onderzoeker bij de VU), namen justitiële documenten onder de loep van ruim 1.600 personen. Zij werden tussen 2012 en 2020 vervolgd voor milieucriminaliteit. Daarnaast spraken ze met officieren van justitie die ervaring hadden met milieuzaken.

Lees verder via toezine.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane (spreker ovb), Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *