02:07
12 juli 2024

‘Mijn grootste wapen is mijn grote glimlach’

‘Mijn grootste wapen is mijn grote glimlach’

‘Ik ben geen bekeurboa. Ik wil weten waarvoor ik iets doe. Heeft het zin? Dat wordt mij binnen de gemeente niet altijd in dank afgenomen.’

Daniëlle Arts mag in Tilburg West de wijkboa zijn die ze voor de wijk wil zijn. Dat betekent dat ze van buurthuis naar buurthuis gaat en het liefst niet bekeurt. ‘Ik brengen mensen samen en probeer problemen op te lossen.’

Beroerde outfit
Daniëlle Arts is sinds een week de jonge ambtenaar van 2024. En dat nog wel als boa, een ambtenaar met een slecht imago. ‘Daar heb ik veel last van’, zegt ze. Haar uniform werkt bovendien ook niet echt mee. ‘Zo’n kneitergeel vest schrikt af. Foute boel, daar zijn de boa’s. Ik merk dat de sfeer in een wijkhuiskamer ook verandert als ik mijn uniform uitdoe. In het stadhuis gebeurde dat ook hoor: zonder uniform werd ik begroet, met uniform werd ik genegeerd. Gelukkig is dat niet meer. We hebben de gemeente gevraagd of we ons blauwe uniform kunnen terugkrijgen. Je bent benaderbaarder. Sommigen zeggen: we moeten opvallen. Ik zeg: ik heb mijn uniform niet nodig om mijn werk te doen. Ik gebruik mijn handboeien ook nauwelijks, een wapenknuppel zou ik niet willen. We zitten hier niet in het centrum. Een bodycam is effectiever. “Hé, effe dimmen, want anders zet ik mijn bodycam aan.” Ik weet dat dat niet kan, maar het liefst zou ik geen uniform dragen.’ Daniëlles grootste wapen is, zegt ze zelf, ‘haar grote glimlach’.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *