06:15
24 juli 2021

‘Criminele weldoeners’ actief in minstens een op drie gemeenten

Personen met een dubieuze achtergrond, zoals drugscriminelen, proberen regelmatig om zich positief te profileren met het steunen van maatschappelijk nuttige activiteiten. Minimaal een op de drie Nederlandse gemeenten kent wel een dergelijke ‘weldoener.’ Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

Weldoenerschap biedt volgens het onderzoek personen met een verdachte achtergrond de gelegenheid om hun aanzien in de samenleving te vergroten. Ze sponsoren sportverenigingen, zitten achter stichtingen voor goede doelen, organiseren evenementen, zijn actief in de zorg, of regelen van alles voor buurtbewoners. Het rapport ‘Ondermijning door criminele weldoeners’ laat zien dat het probleem in vrijwel alle grotere gemeenten bekend is.

Pgb-fraude
Gemiddeld heeft een op de drie gemeenten een criminele weldoener binnen de grenzen. Vooral in het voetbal komt het fenomeen veel voor. De financiële steun loopt uiteen van het kopen van een reclamebord tot het betalen van de complete jeugdopleiding. Met stichtingen worden de meest uiteenlopende goede doelen ondersteund. Die stichtingen worden echter ook misbruikt voor criminele activiteiten. Dat geldt ook voor de zorg, waar het regelen van persoonsgebonden budgetten voor hulpbehoevenden volgens het onderzoek vaak hand in hand gaat met fraude.

Lees verder via gemeente.nu

Meer leren over lokale veiligheid? Kom naar de HCB Colleges ‘Veiligheid, recht en bestuur’ die starten op 10 oktober. Met Hans Boutellier, Ira Helsloot, Ronald van Steden, Marc Schuilenburg, Elke Devroe en Steven De Smet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =