08:26
23 januari 2022

Context is King

Context is King

Altijd weer pogen wij grip te krijgen op de toekomst. Om steeds weer te constateren dat dat niet lukt. De vraag is, of dat erg is. Want onzekerheid is misschien wel onze beste kans op het ontwikkelen van een vernieuwende strategie.

Turbulentie is van alle tijden. Dat wij denken dat onze tijd nu specifiek turbulent is, heeft te maken met het feit dat wij er middenin staan. Het is lastig, om door de gebeurtenissen van het nu heen te kijken en de langere lijnen in de tijd te onderscheiden. Het heden overkomt ons, en pas achteraf ontdekken we er het patroon van.

Maar ook als we die patronen uiteindelijk hebben gevonden, zien we daar vaak weinig logica in. De geschiedenis is geen rechte lijn. Er is invloed van buitenaf, van binnenuit, van ons eigen handelen, van zaken die we wel of niet kunnen beheersen; en zelfs wat we wel denken te beheersen, datgene waarover we doelbewust besluiten nemen, leidt in onze ogen nogal eens tot onverwachte uitkomsten. Want als het verleden geen rechte lijn is, waarom zou de toekomst dat dan wel zijn?

Lees verder via twynstragudde.nl

Meer leren over het omgaan met onzekerheid, verandering en het kiezen van positie van Stijn van Diemen (de auteur van deze blog)? Kom 4 december naar De Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2018 georganiseerd door het Haags Congres Bureau. 2 Nieuwspoort Seminars op 1 dag: Kies Positie! + De Kracht van Samen veranderen. Verder met o.a. Yvette Vervoort, Robert Jan Simons en Hans van der Loo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =