04:17
29 februari 2024

Column Bel mij wel register.. voor hulp!

Irritant hoor die ongewenste telefoontjes van providers die je van alles willen verkopen c.q. leveren. Maar dit  [nog uit te werken] Bel Mij Wel Register..voor Hulp concept heeft van alles te maken met een helpende hand uitsteken naar ‘alleenstaanden’ of anders die op de een of andere manier onverwachts hulp nodig hebben om te leven of overleven met een tijdelijke ‘handicap’.

Uiteraard is het ook belangrijk te vermelden dat als je wel een partner hebt je soms een uitgestoken hand kan waarderen. Ik weet dat er al een soort van ‘bel’ kringen bestaan.
Deze zijn vooral om te checken of het met hulpbehoevenden/alleenstaanden goed gaat.
Vanwege het breken van 2 botjes in mijn voet zat ik van het een op andere moment met een groot probleem. In het ziekenhuis kreeg ik gips, mocht been niet belasten en kreeg 2 krukken mee. De arts zei, naar aanleiding van mijn vraag hoe ik dat thuis moest doen, dat ik maar moest gaan organiseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, mijn auto stond vlak bij het ziekenhuis, zelf moest ik weer naar huis. Ik was behoorlijk over mijn toeren want zeer waarschijnlijk zou ik geopereerd moeten worden, pennen plaatsen.
Toen ik gehaald werd door een vriend en thuis werd afgezet begon het daadwerkelijk tot mij door te dringen dat ik er echt alleen voor stond.

Veel vrienden en familie werken of hebben geen vervoer. Vieze wond aan mijn linkerhand waarvoor dus echt antibioticazalf nodig was en verder had ik onvoldoende verbandmiddelen in huis.  Na een vreemde nacht, met veel pijn, heb ik de volgende morgen de huisarts gebeld vanwege zalf en verbandmiddelen, zij hebben ook de thuiszorg ingeschakeld. Deze komen 2 maal per dag vanwege persoonlijke verzorging. Wat een top team bij Zorgbalans Team Boerhaave. En gewoon al dezelfde dag hulp gekregen.

Ook heb ik zelf een dringende oproep/vraag geplaatst op de Marktplaats BUUV. Daar kreeg ik een paar dagen geleden een telefoontje van want ze hadden iemand gevonden die mij wel wilde gaan helpen met kleine klusjes zoals boodschapjes, was ophangen enzovoorts. Ook zo’n top organisatie van vrijwilligers. Ik heb haar vertelt wat mijn plan was betreffende dit Bel Mij Wel Register..voor Hulp concept en wilde daar wel iets mee gaan doen. Zij kennen veel mensen die afhankelijk zijn en dringend hulp of sociale contacten nodig hebben in de wijk waar ik woon.

Huishoudelijke hulp is aangevraagd, het wachten is op een indicatie van de gemeente. Ik hoop dat het meevalt met de bureaucratie aldaar en dat ik ook daar snel mee geholpen ga worden. Vanwege deze onverwachte en zeer vervelende situatie begon ik mij af te vragen hoe het dan zou zijn als je echt behoorlijk wat ouder bent. De meeste ouderen zijn niet bekend met computers en hoe zaken online te regelen. Je zal geen familie [meer] hebben en vrienden zijn je al ontvallen. Meerdere vrienden van mijn leeftijd wonen ook alleen.

Dit is dan ook de reden dat ik mij hard wil maken om hier, in eerste instantie kleinschalig, een oplossing voor te gaan zoeken. En in de vorm van een Bel Mij Wel Register..voor Hulp. Hoe meer vrienden en/of familie zich hierbij aansluiten, en het zich zou gaan verspreiden als een olievlek, des te minder frequent je als deelnemer hulp hoeft te verlenen. Zeker gezien de impact die dat zou hebben op je eigen leven. Er zijn vele mensen die onze hulp nodig hebben in wat voor vorm dan ook. Jong en oud welteverstaan.

Graag wil ik een ieder dan ook uitnodigen die deze ‘post’ leest om hier over na te denken en eventuele ideeën aan mij door te geven via veiligleefbaar@gmail.com. Duidelijk zal zijn dat dit per stad geïnventariseerd en georganiseerd zal moeten worden. Te beginnen bij familie en vrienden. Hiermee kunnen wij mensen hulp geven en zelf hulp krijgen indien nodig. Op een snelle en efficiënte manier.

Het een participatiemaatschappij geworden en geen verzorgingsstaat meer. De burger voor de burger. Burgerinitiatieven zijn hard nodig om Nederland leefbaar te houden…

Lees verder via

Margareth Weijers,
Hoofdredacteur vl.nieuws.nl

Tips, Tricks & Tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *