01:49
29 september 2023

Burgemeesters in West-Friesland gaan woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen die in verband worden gebracht met drugsproductie en -handel eerder sluiten.

Burgemeesters in West-Friesland gaan woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen die in verband worden gebracht met drugsproductie en -handel eerder sluiten.

Drugsvoorbereiding in woningen of bedrijfsruimten is nu net zo strafbaar als drugsproductie of -handel. Dit is het gevolg van een nieuwe bevoegdheid in het Damoclesbeleid waardoor burgemeesters in Westfriesland drugspanden eerder kunnen sluiten. Het is een volgende stap in de aanpak én preventie van drugscriminaliteit, ondermijning en hennepteelt. ‘Onze regio is geen nieuwe hotspot voor drugscriminelen. Met dit extra instrument gaan we eerder en steviger ingrijpen’, aldus burgemeesters Jan Nieuwenburg en Frank Streng namens de regio.

Eerder sluiten
Het sluiten van panden is daardoor ook mogelijk als er nog geen drugs aanwezig zijn, maar wel spullen ter voorbereiding van drugsproductie of -handel. Het gaat bijvoorbeeld om chemicaliënopslag, kwekerijen, labs in aanbouw en growshops.

De burgemeesters van Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec hebben hun Damoclesbeleid op dit punt gezamenlijk aangepast. De aanpassing wordt gesteund door het Openbaar Ministerie en de politie, basisteam Hoorn. Burgemeester Jan Nieuwenburg (Hoorn): ‘We willen niet alleen drugscriminaliteit aanpakken, maar ook ontmoedigen door een duidelijk signaal af te geven aan toekomstige drugskwekers of producenten. En dat signaal is duidelijk: doe het niet! Laat je niet verleiden in deze schimmige wereld. En als je er toch voor kiest, dan ben je strafbaar en sluiten we de woning of het pand.’

Lees verder via medemblikactueel.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *