03:50
12 juli 2024

Burgemeester Kampen wil avondklok voor asielzoekers: ‘Ook een stuk bescherming voor henzelf’

Een avondklok voor asielzoekers: burgemeester Bort Koelewijn van Kampen ziet er wel wat in. Hij wil met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in overleg om te kijken hoe hij asielzoekers uit het azc nabij zijn stad ’s avonds laat kan binnenhouden.

Een gruwelijk incident vorig jaar september ligt ten grondslag aan de wens van de burgemeester. Een 17-jarig meisje werd in Kampen van haar fiets getrokken, meermaals verkracht en met haar hoofd onder water geduwd. Afgelopen week stond de verdachte voor de rechter: een 33-jarige man uit Eritrea die ten tijde van het misdrijf in het azc in Dronten verbleef. Hem wordt verkrachting en poging tot doodslag ten laste gelegd.

Vrij rondlopen

Voorafgaand aan de rechtszaak sprak burgemeester Koelewijn met het slachtoffer en haar familie. ‘Het meisje vroeg zich af hoe het toch kan dat mensen die uit oorlogsgebieden komen, en mogelijk oorlogstrauma’s hebben, ’s nachts vrij kunnen rondlopen’, zegt hij tegen RTV Oost. ‘Terwijl de situatie ook zo is dat ze dikwijls in de horeca worden geweerd. Dus je nodigt daarmee uit dat die mensen op straat gaan hangen ’s nachts, zonder toezicht. Dat heeft mij aan het denken gezet.’

De avondklok voor asielzoekers kan uitkomst bieden, meent Koelewijn. Op die manier wordt volgens hem de omgeving veiliger. ‘Maar het is ook een stuk bescherming naar de mensen zelf’, zegt hij over de bewoners van het azc.

Een onuitvoerbaar plan, weet hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder. Een burgemeester kan volgens hem niet zomaar mensen van hun vrijheid beroven. ‘Een avondklok is een vorm van huisarrest. Een dergelijke maatregel kan natuurlijk op veel steun van de bevolking rekenen, dus dat levert populariteit op. Maar het lijkt me een proefballonnetje.’

Lees verder via de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *