12:00
15 augustus 2022

Brandweer start in Hoorn offensief voor meer bewustwording

Brandweerlieden sjouwen een ’slachtoffer’ naar buiten dat ze zojuist hebben gered uit het leegstaande winkelpand van V&D in Hoorn. Ze leggen de pop tegen de tankautospuit op het Grote Noord. Een scholier maakt een selfie. De brandweerwagens vallen nogal op in de winkelstraat. En dat is precies de bedoeling, want hier is een heus offensief gaande. Oefenen, controles in winkels, voorlichting aan het publiek, checken van brandkranen, alles gebeurt tegelijk.

,,De mensen moeten denken: Wat is hier aan de hand? Nou niks, en dat willen we graag zo houden’’, zegt Rein Hulst. Hij is sinds 1 juli ’teamcommandant West-Friesland’ van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en als zodanig de commandant van 45 beroepsbrandweerlieden en 330 vrijwilligers in de zeven West-Friese gemeenten. Het leek Hulst, die vier jaar brandweercommandant van Hoorn was toen hij in 2007 naar de regionale brandweer overstapte, een goed idee om de preventieve activiteiten eens samen te ballen. Daartoe zette hij de eenheid van zes man in die toch al paraat was in de kazerne, plus drie extra mensen.

,,We doen vandaag ook controles in winkels, op onder meer blusmiddelen en de bruikbaarheid van nooduitgangen. Vaak is het geen onwil, maar toch realiseren veel mensen zich niet dat je geen dozen voor een nooddeur moet zetten. Ook spreken we het publiek aan, vertellen wat mensen kunnen doen aan hun eigen veiligheid. Het percentage huizen waar rookmelders zijn aangebracht is ook in Hoorn 60 tot 70 procent. Dat kan meer, de meeste slachtoffers vallen tenslotte door rook.’’

Bron: Noordhollands Dagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.