10:56
22 februari 2024

Boek GEWELDLOOS VERZET OP SCHOOL

Boek GEWELDLOOS VERZET OP SCHOOL

Een goede leraar beschikt niet alleen over didactische competenties en vaardigheden, maar werkt als opvoeder ook in een pedagogische relatie met zijn leerlingen. Leerlingen, die een eigen wereld mee de klas in nemen. Met normen en waarden die soms niet overeenkomen met jouw ideeën van ‘goed gedrag’.
Geweldloos verzet is een manier van denken en doen waarin je naar je eigen gedrag durft te kijken en samen met anderen stelling neemt tegen probleemgedrag in je klas. Geweldloos verzet – ook wel bekend onder de naam Nieuwe Autoriteit – is effectief gebleken bij ernstige gedragsproblematiek en schoolweigering.
Geweldloos verzet wordt gekenmerkt door nabijheid en steun in plaats van afstand en macht. Het gaat er niet om de macht te hebben of de baas te zijn: dat leidt slechts tot strijd en escalatie. Door controle over eigen gedrag te nemen worden escalaties voorkomen. Je smeedt het ijzer als het koud is: eerste stap is daarom altijd te de-escaleren om er later op een rustig moment op terug te komen. Door zo aanwezig te zijn in het leven van een leerling kunnen leraren bijdragen aan vermindering van gedragsproblemen.

Auteur: Wil van Nus
Bestellen bij Uitgeverij Pica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *