12:28
24 mei 2022

Expired: Belgische baas OM wil burgers laten infiltreren bij terroristen

Burgers die undercover gaan bij terroristische organisaties. Als het aan de baas van het Openbaar Ministerie in Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant ligt, wordt dat realiteit. Nu mogen alleen speciaal opgeleide politiemensen in criminele milieus infiltreren.

Procureur-generaal Johan Delmulle zei bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar in België dat de oude manieren om informatie te krijgen over terrorisme, zoals het onderscheppen van telefoongesprekken en internetgegevens, niet meer werken. Terroristen hebben vaak zelf geavanceerde technologieën en communicatiemiddelen waar de politie moeilijker grip op kan krijgen.

Juiste profiel

Volgens Delmulle is ook infiltreren erg lastig, omdat het nu vaak onmogelijk is om een agent te vinden die ‘het juiste profiel heeft om in een zeer gesloten en achterdochtig milieu binnen te dringen en zich er te handhaven’. “Dergelijke infiltratie vergt ook een zekere tijd, die er niet altijd is als we zien hoe snel de verdachten soms radicaliseren en tot actie overgaan”, zei hij volgens de Vlaamse krant De Morgen.

Burgerinfiltranten zouden als het aan hem ligt een valse identiteit krijgen en ‘een actievere rol moeten kunnen spelen dan het louter passief verzamelen van informatie’. Ook zouden ze actief moeten kunnen meedoen bij de opsporing van terroristen.

Strafbare feiten

Om hun cover te behouden, hun opdracht te kunnen laten slagen of als de veiligheid van mensen in het geding is zouden ze strafbare feiten mogen plegen. Hoe ver ze daarin zouden mogen gaan, zei Delmulle niet.

Of de plannen van Delmulle bijval krijgen, is niet bekend.

Bron: RTL

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.