01:41
09 februari 2023

‘Als het bericht slecht is, dood je de boodschapper’

‘Als het bericht slecht is, dood je de boodschapper’

Het onderzoeksrapport van de parlementaire enquête aardgasgaswinning Groningen verschijnt in februari 2023. Atze Dijkstra werkte in de tijd van de zware bevingen bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Van dichtbij kreeg hij mee hoe kundige collega’s aan het alarmerende onderzoek werkten, evenals de tegenwerking die erop volgde. In deze gastcolumn reflecteert hij met titels van Boudewijn de Groot op de gebeurtenissen.

Het begon allemaal in de omgeving van het Groningse dorp Loppersum. Midden in het gebied waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al ruim zestig jaar gas wint. Op een zomerdag in 2012 scheurden in het gehucht Huizinge de muren, barstten de voegen en kraakten de spanten. Schilderijen vielen omlaag, huisdieren hingen in de gordijnen. Dit was geen lichte bodemtrilling, dit was een serieuze beving.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over datagedreven toezicht met als verdiepende onderwerpen de maatschappelijke impact, risico’s en rechtsbescherming? Doe 20 januari mee met het Online HCB seminar ‘Toezicht in Transitie – Techniek en toezicht: Data gedreven toezicht’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met prof. dr. Stefania Milan, hoogleraar Critical Data Studies aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, als spreker. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

Of kom 22 maart naar het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid met o.a. Angeline van Dijkprof. dr. Judith van Erp, prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *