01:17
22 maart 2023

Adres online verspreiden om te intimideren wordt verboden, vragen over handhaving

Adres online verspreiden om te intimideren wordt verboden, vragen over handhaving

Het adres van iemand online verspreiden met het doel te intimideren: dat heet ook wel doxing. Een ruime Kamermeerderheid zal vandaag een wetsvoorstel om het te verbieden steunen, maar partijen hebben veel vragen over de handhaafbaarheid, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Vanmiddag wordt het wetsvoorstel van het kabinet besproken en eigenlijk alle partijen zien de noodzaak om doxing te verbieden. Nu kan er nog niet altijd opgetreden worden als het privéadres van een agent, wetenschapper, journalist of iemand anders online gedeeld wordt om te intimideren. Want alleen het verspreiden van persoonsgegevens is niet strafbaar.

Maar partijen hebben nog wel veel vragen over een verbod. Zo vraagt het CDA zich af of het in de rechtbank wel aan te tonen is of het adres echt gepubliceerd is met het idee om te intimideren.

Lees verder via nos.nl

Meer leren van prof. dr. Masja van Meeteren, prof. dr. Jon Schilder, prof. dr. Bob Hoogenboom,  prof. dr. Janine Janssen, Dr. Remco Spithoven en Dr. Hans Moors en  samen reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als arbeidsuitbuiting van migranten, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *