01:28
28 april 2024

Aanvragen deelname aan veiling landelijke 5G-netwerken 2024 mogelijk

Aanvragen deelname aan veiling landelijke 5G-netwerken 2024 mogelijk

Voor geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland is het vanaf 15 februari 2024 mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deelname aan de veiling van landelijke 5G-netwerken. De veiling zelf kan dan naar verwachting nog voor de zomer plaatsvinden, zodat mobiele telecomaanbieders normaliter vanaf 1 augustus 2024 de frequenties in gebruik kunnen nemen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regelgeving gepubliceerd met daarin onder andere de opzet en de minimumopbrengst (€ 170 miljoen) van de Nederlandse veiling van landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie.

Er is in de zogenoemde 3,5 Gigahertz-frequentieband ruimte voor ten minste drie telecombedrijven. Zij kunnen na de veiling overal in Nederland snel internet via de 5G-technologie aanbieden aan bedrijven, organisaties en consumenten. Ook blijft in deze 3,5 GHz-band 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee zelf of in samenwerking virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen.

De rechtbank Rotterdam heeft de minister van EZK in november 2023 in het gelijk gesteld in alle acht beroepszaken tegen het plan voor deze 3,5 GHz-band. Partijen hebben geen hoger beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, zodat de veilingvoorbereidingen verder kunnen.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *