07:13
27 april 2024

Aanpak mensenhandel schiet tekort: ‘Structureel zijn er geen vangnetten’

Aanpak mensenhandel schiet tekort: ‘Structureel zijn er geen vangnetten’
Man standing behind the door trying to get out

De aanpak van mensenhandel schiet ernstig tekort. Naar schatting worden jaarlijks duizenden slachtoffers niet gezien, alleen al in Gelderland. Dat stelt zorgcoördinator mensenhandel Gelderland-Zuid Julia el Mecky. Er zijn te weinig zorgprofessionals, onvoldoende passende opvangplekken en er is te weinig bewustzijn. “Structureel zijn er geen vangnetten”, ziet Julia.

In Gelderland waren er vorig jaar 197 meldingen van mogelijke mensenhandel. Nationaal zijn er rond de 800 daadwerkelijk geïdentificeerde slachtoffers, weet Julia. “Maar een veel grotere groep wordt helemaal niet geïdentificeerd. Naar schatting worden er in Nederland per jaar tussen de 5000 en 7500 slachtoffers uitgebuit. Die schattingen lopen zelfs op tot rond de 30.000 slachtoffers jaarlijks.” Omgerekend naar Gelderland zouden dat zo’n 3500 slachtoffers zijn. “Dat laat zien dat er nog onvoldoende breed bewustzijn en capaciteit is om slachtoffers te identificeren.”

Onder mensenhandel vallen seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en gedwongen orgaanhandel. Daaronder verstaan we het overbrengen, vervoeren of huisvesten van iemand onder dwang. Daarbij gaat het niet alleen over fysiek geweld, maar ook uitbuiting, manipulatie of misbruik maken van iemand zijn kwetsbare positie. Het doel is altijd om iemand uit te buiten of van hem of haar profiteren.

Lees verder via gld.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *