11:02
05 december 2022

Wetsvoorstel inlichtingendiensten; weer is de vraag ‘hoe ver mogen ze gaan?’

Wetsvoorstel inlichtingendiensten; weer is de vraag ‘hoe ver mogen ze gaan?’

“Alsof je op elke tafel in een café een microfoon wil zetten die altijd aanstaat”, zegt oud-toezichthouder op de inlichtingendiensten Bert Hubert. “En erbij zegt: we luisteren heus niet mee, hoor.”

Een andere voormalige toezichthouder, Ronald Prins, is juist voor een nieuwe wet. Volgens hem is “heel veel schade” ontstaan doordat “legitieme onderzoeken” niet door konden gaan, omdat de huidige wet dat niet toestond.

Ruim vier jaar na het referendum over de inlichtingenwet zijn er de eerste tekenen van een nieuwe en felle discussie over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten. In een tijdelijke wet wil het kabinet de inlichtingendiensten naar eigen zeggen “meer armslag” geven in de strijd tegen buitenlandse overheidshackers. Het gaat dan om landen als China en Rusland.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over Machine Learning en datagedreven toezicht? Kom naar het aankomende HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie 2022 – Techniek & toezicht: Datagedreven Toezicht’ op 12 oktober in Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.