07:45
23 april 2024

Weer onderstreept Kamer problemen jeugdzorg, maar twijfel over hoe nu verder

Weer onderstreept Kamer problemen jeugdzorg, maar twijfel over hoe nu verder

De problemen in de gesloten jeugdzorg zijn de Tweede Kamer niet onbekend. Tijdens het debat donderdag is dan ook iedereen het erover eens dat het beter moet. Maar niet alle Kamerleden denken dat daarvoor een beknopte parlementaire enquête nodig is.

Het rapport van Jason Bhugwandass ligt bovenop de stapel rapporten en onderzoeken die Kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA) had meegenomen naar het debat over de gesloten jeugdzorg. Zijn onderzoek legde opnieuw de problemen in de gesloten jeugdzorg bloot. Jongeren op de zogenoemde Zeer Intensieve en Kortdurende Observatie- en Stabilisatieafdeling (ZIKOS) gaven aan het grootste deel van hun dag opgesloten te hebben gezeten en deelden ervaringen over intimidatie en zelfs mishandeling.

Ondanks deze en andere onderzoeken die problemen in de gesloten jeugdzorg blootleggen, is er nog steeds geen antwoord op de vraag waarom het al zo lang misgaat en mis blijft gaan. Daarom wil NSC-Kamerlid Faith Bruyning een beknopte parlementaire enquête naar deze misstanden. Ze diende daar donderdag een motie voor in, die eveneens werd ondertekend door Westerveld.

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *