07:34
28 januari 2022

“Wat heeft de burger eraan?”

“Wat heeft de burger eraan?”

“Wat heeft de burger eraan?” Dat was de centrale vraag in de nieuwjaarsrede van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen voor Vide, de beroepsvereniging van toezichthouders, inspecteurs en evaluatoren.

Volgens de ombudsman kunnen toezichthouders, net als hijzelf, niet volstaan met het afleveren van een rapport. Zij moeten aandacht hebben voor de vraag wat zij willen bereiken en wat er in de praktijk gebeurt met hun bevindingen. Van Zutphen wil wettelijk laten vastleggen dat bestuursorganen binnen een bepaalde periode moeten aangeven hoe zij zijn aanbeveling uitvoeren, of waarom zij die niet uitvoeren.

Burgerperspectief

De ombudsman verwees in zijn speech naar zijn eerdere rapporten over het “burgerperspectief” bij rijksinspecties. Hij pleitte daarin voor inbreng van burgers bij de onderzoeksprogrammering en voor terugkoppeling van resultaten van meldingen. Deze aandachtspunten zijn onderwerp van gesprek met de rijksinspecties.

Wie?

Volgens Van Zutphen moet nagedacht worden over de vraag wie, op welk moment en op welke manier, aan de slag gaat bij een incident. Bij de verschillende incidenten, over bijvoorbeeld eieren, Stint en vreugdevuren, is een inspectie betrokken, maar kan ook een onderzoekscentrum of commissie actief worden. Voor de Nationale ombudsman zelf rijst dan de vraag: “Is er nog iets om naar te kijken?”

Seminar

Het “burgerperspectief” komt ook aan de orde tijdens het komende Nieuwspoort Seminar “Toezicht in Transitie”. Hoe ga je daar als toezichthouder mee om? Klik hier voor meer informatie over het seminar, dat wordt georganiseerd op 20 maart 2019.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 4 =