04:29
29 februari 2024

Expired: Veteranen met PTSS vieren samen oud & nieuw

Sommigen kijken het hele jaar uit naar oudjaarsdag, waarop ze urenland vuurwerk mogen afsteken. Voor anderen zijn de constante knallen een regelrechte nachtmerrie. Niet alleen voor mensen die bang zijn voor vuurwerk is het geen pretje, ook veteranen met PTSS kunnen flink leiden onder de knallen.

Voor John Pronk uit Wezep klinken rotjes als bommen, vertelt hij aan Omroep Gelderland. Hij heeft chronische PTSS, een posttraumatische stressstoornis. Met oud en nieuw zit hij met alle deuren en ramen dicht. Hij vertelt aan de omroep: „Siervuurwerk gaat nog, maar die knallen niet.” En dat komt toch elk jaar weer terug.

SAMEN

Een op z’n zachtst uitgedrukt lastige nacht voor de veteraan. Hij besloot dit jaar dat hij het anders wilde doen, hij weet dat hij niet de enige is. „Veel veteranen met PTSS durven net als ik hun huis niet uit te komen.” Waarom dan niet samen, dacht Pronk. „Zo kunnen we elkaar helpen, je begrijpt elkaar.” Hij nodigde andere veteranen met PTSS uit en nu wordt oudjaarsnacht gevierd met vijftien andere veteranen die het ook moeilijk vinden.

HERBELEVING

Een posttraumatische stressstoornis volgt na het niet goed verwerken van een traumatische gebeurtenis. Dat kan een oorlog zijn, maar ook veel slachtoffers van seksueel misbruik hebben daar last van. Slachtoffers hebben last van nachtmerries, angst-, of paniekaanvallen, slecht slapen en herbelevingen. Bij veteranen met PTSS gebeurt het vaak dat het knallende vuurwerk een herbeleving teweeg brengt.

Dat kan voor een ellendig oud en nieuw zorgen, ook voor de gezinnen. Pronk hoopt daarom dat het samen vieren dit jaar een hoop voorkomt. „We wonen heel rustig tegen de hei aan, maar vuurwerk blijf je altijd wel horen. Dus om middernacht doen we de muziek even heel hard om de knallen te overstemmen.”

Bron: Metro

Lees ook Column Burgerslachtoffers, hulpverleners en PTSS [Post Traumatisch Stress Stoornis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *