01:19
03 oktober 2022

Verdient de AIVD een Big Brother Award? Privacy en veiligheid als tegenpolen

PRIVACY De baas van de AIVD, minister Edith Schippers (volksgezondheid) en WhatsApp zijn genomineerd voor een Big Brother Award, maakte Bits of Freedom vandaag bekend. Dat WhatsApp het niet zo nauw neemt met zijn beloftes aan gebruikers, is bekend. Maar kan de overheid zijn werk eigenlijk wel goed doen zónder de privacy van burgers te schenden?

Stel: je ligt met griep in bed en appt een vriendin dat je zo’n keelpijn hebt en je stuurt een foto van je lelijkste pyjama. Het is een onschuldig privégesprek, maar als het aan de AIVD ligt zou dat wel eens toegankelijk kunnen worden voor de inlichtingendiensten. AIVD-hoofd Rob Bertholee wil de versleuteling beperken van berichten die zijn verstuurd via chatprogramma’s als WhatsApp en Telegram, omdat hij dat van groot belang vindt voor de nationale veiligheid. In september zei Bertholee in de Volkskrant dat de terreurdreiging in Nederland nog nooit zo groot is geweest sinds hij in 2012 hoofd van de dienst werd.

Nu zijn berichten nog moeilijk te ontsleutelen voor de AIVD. Het kabinet wil dat zo houden, omdat het burgers ook bescherming biedt. Door het beperken van versleuteling worden internetters kwetsbaarder voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten, stelt Bits of Freedom. De organisatie vindt dat Bertholee privacy en veiligheid wegzet als elkaars tegenpolen, waardoor hij een ‘beargumenteerd debat’ onmogelijk maakt.

Lees verder via Trouw – Verdient de AIVD een Big Brother Award?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.