10:53
29 april 2024

Toezichthouders in het AI tijdperk

Toezichthouders in het AI tijdperk

Ooit was het een gespreksonderwerp dat alleen de meest technisch onderlegde IT-ers kon interesseren: kunstmatige intelligentie (AI). Die tijd is inmiddels lang voorbij. AI was in 2023 het op twee na meest populaire woord in Nederland volgens het genootschap van taalliefhebbers Onze Taal. Hoewel de technologie nog nieuw is, is AI nauwelijks meer weg te denken uit het maatschappelijke debat. In een nieuw rapport onderzoekt DNB samen met de AFM de impact van AI op de financiële sector. AI is de verzamelterm voor software die in staat is om zelfstandig oplossingen voor problemen te bedenken. Eén stapje verder gaat zogeheten ‘generatieve’, of creërende AI. Een meer geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om op basis van de informatie die het heeft iets nieuws te maken. Dat bedenken gebeurt tegenwoordig vooral op basis van algoritmes die dankzij een grote bibliotheek met tekst zelfstandig kunnen communiceren. ‘Large Language Models’ (LLM), heten die in jargon.

Eind 2022 leerde het grote publiek AI kennen toen ChatGPT door het Amerikaanse softwarecollectief OpenAI werd gelanceerd. Het programma kan allerlei klusjes doen, uiteenlopend van het schrijven van werkstukken tot complete filmscenario’s tot het uittekenen van anti hackers software. Verder beantwoordt ChatGPT huis tuin en keukenvragen, bedenkt het gedichten en nog veel meer. Ondertussen wordt er in de financiële sector al langer gewerkt met kunstmatige intelligentie. Menig vermogensbeheerder adverteert met AI die geheel automatisch een beleggingsportfolio kan samenstellen die is toegespitst op de behoeften van de klant. Denk aan diens bereidheid om risico’s te nemen, geografische voorkeuren en levensstadium.

Lees verder via riskcompliance.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding op 18 april en 16 mei 2024 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie (18 april)
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken (16 mei)

Sprekers zijn Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, Bart Snels en Floryt van Wesel, Inspectie belastingen, toeslagen en douane en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *