12:41
26 juni 2022

Toegankelijke kinderopvang dé oplossing voor tekorten in andere sectoren?

Toegankelijke kinderopvang dé oplossing voor tekorten in andere sectoren?

Op 25 mei publiceerde de Sociaal-Economische raad (SER) haar advies om de arbeidstekorten in de maatschappelijke sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de politie op te lossen. Aangezien Nederland kampioen deeltijd werken is, ligt een voor de hand liggende oplossing in het feit dat we met z’n allen (iets) meer uren gaan werken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat er toegankelijke kinderopvang beschikbaar is. Maar het grootste probleem? Júist de kinderopvangsector kampt ook met grote personeelstekorten. Hoe is dit op te lossen?

De SER onderkent in haar rapport dat óók in de kinderopvang de arbeidskrapte toeneemt. Het aantal vacatures in de kinderopvang was al ongekend hoog en is in een jaar tijd nog eens verdrievoudigd (!). Met de aangekondigde plannen uit het coalitieakkoord om vanaf 2025 kinderopvang voor 95 procent te vergoeden voor werkende ouders, loopt dat alleen maar verder op. Om die ambitie te realiseren zijn er in de komende tien jaar nog eens 50.000 extra medewerkers in de kinderopvang nodig, zo heeft Kinderopvang werkt! onlangs berekend.

Lees verder via kinderopvangtotaal.nl

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 9 juni naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk. Met Pauline Slot, Universitair Docent en onderzoeker op het gebied van kwaliteit in de kinderopvang, Universiteit van Utrecht, Mark Nijssen, oprichter en adviseur bij de organisatieontwerpers en Roswitha Heitbrink, Samensturend verandermanager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.