10:04
02 juni 2023

Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken – ‘Dit moet je lezen’

Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken – ‘Dit moet je lezen’

Geregeld krijg ik de vraag waar ik de tijd vandaan haal… Hoe kun je gemiddeld eens per week een boek lezen? En ook nog eens over leiderschap, of iets wat hiermee te maken heeft? De vraag klinkt vaak bijna als een beschuldiging. Alsof ik mij ergens voor moet verantwoorden, verontschuldigen zelfs… Na het lezen van Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken van Hans van der Loo en Patrick Davidson denk ik dat ik het antwoord heb gevonden. Net zoals goede series op Netflix je ‘dwingen‘ om te bingewatchen, kun je een goed boek ook niet zomaar wegleggen. En dus maak je tijd. Al is het middennacht. Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken dwong mij tot bingereading. En ik zou iedere werknemer toewensen dat dit niet-bestaande woord gemeengoed werd onder alle leidinggevenden.

ENTHOUSIAST
Van Van der Loo las ik al een aantal erg interessante boeken (zoals Psychologische veiligheid, dat hij samen met Joriene Beks schreef). Patrick Davidson (ik mag Patrick zeggen) ken ik als bevlogen medejurylid van managementboek van het jaar 2021. De tijd waarin we niet één, maar zeker twee boeken per week lazen… Hoe het ook zij: ik was superbenieuwd naar het nieuwste – en zoveelste – boek dat de heren samen schreven.

En ja, ook nu weer had ik mijn pen in de aanslag om te onderstrepen wat mij opviel en wat ik op een later tijdstip gemakkelijk wilde terugvinden. Ik bleef echter strepen. Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken is een van de boeken die ik niet alleen las, maar die ik er nog regelmatig bij zal pakken in voorbereiding op de trainingen die ik zelf geef. Ook maakte ik direct een aantal foto’s van enkele pagina’s om enthousiast naar een collega van International Justice Mission (IJM) door te sturen, met de woorden: ‘Dit moet je lezen!’. Kortom, ik ben enthousiast.

DIENBLAD
Waar dit enthousiasme vandaan komt? Niet van de vormgeving in ieder geval. Niet dat het boek er niet goed verzorgd uitziet, maar omdat het een liggend ontwerp is en ook in paperback is uitgegeven. Het is zo gewoonweg erg lastig onderstrepen. Daarbij komt dat ik bij het vasthouden van dit kilowerk kramp in mijn handen kreeg. Op aanraden van Patrick (via LinkedIn) dus maar een dienblad erbij gepakt om het boek alsnog op de bank op schoot te kunnen lezen.

LEREN, PRESTEREN EN INNOVEREN
Maar goed, genoeg over bijzaken. Waarom word ik blij van Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken? Kort: omdat ik toch weer nieuwe dingen leer én omdat ik er direct in de praktijk mee aan de slag kan. Van der Loo en Davidson vlogen letterlijk de wereld over om experts op het gebied van teaming te spreken. Onder teaming verstaan zij ‘onder grote druk intensief en effectief werken aan je team. Slim, soepel en slagvaardig samenspelend.’ Of elders: ‘Teaming gaat over leren, presteren en innoveren’.

Lees verder via managementboek.nl

Op zoek naar inspiratie door onder meer Hans van der Loo voor je team op de basisschool, kinderopvang of IKC? En hoe je daarbij klantenergie, medewerker-energie en kind-energie benut? Kom 15 maart naar Utrecht voor de Nationale Directeurendag Kinderopvang & Basisonderwijs 2022 – Energieke Klantgerichte Organisaties georganiseerd door het Haags Congres Bureau en ondersteund door BMK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *