04:40
24 juni 2021

Stopt cameratoezicht misstanden in slachthuizen?

Stopt cameratoezicht misstanden in slachthuizen?

Op verzoek van de Tweede Kamer startte de NVWA in 2017 een onderzoek naar cameratoezicht in slachthuizen. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe gaat het precies in z’n werk? En natuurlijk: heeft het toegevoegde waarde? Programmamanager cameratoezicht bij de NVWA, Arco Verburg, vertelt over de bevindingen.

Per dag worden in Nederland ongeveer 1,5 miljoen dieren geslacht. Dat gebeurt in tientallen slachthuizen door het hele land. Dat gaat meestal goed, maar niet altijd. Uit inspectierapporten blijkt dat er soms ernstige misstanden voorkomen. Zoals ernstig verwonde dieren of dieren die nog niet goed genoeg verdoofd zijn als ze de hete broeibak ingaan. Zowel de slachthuizen zelf als toezichthouder NVWA willen deze misstanden oplossen. De Tweede Kamer vroeg in 2017 om cameratoezicht naar aanleiding van beelden van misstanden in het Belgische Tielt. De staatssecretaris ging het gesprek aan met brancheorganisaties om op vrijwillige basis camera’s te laten plaatsen in slachthuizen. Cameratoezicht moet inspecteurs helpen als er iets gebeurt wat niet in de haak is.

Lees verder via toezine.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die online plaatsvindt op 2 december 2020 vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Volg 10 november online de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 9 =