08:52
28 januari 2023

Rechtbank: Halsema had klimaatdemonstranten niet in bussen mogen zetten

Rechtbank: Halsema had klimaatdemonstranten niet in bussen mogen zetten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema had ongeveer 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion in 2020 niet in bussen naar een ander deel van Amsterdam mogen afvoeren. De burgemeester gaf daar in september van dat jaar opdracht toe, toen de demonstranten op de Zuidas protesteerden tegen het klimaatbeleid.

Ondanks meerdere waarschuwingen weigerden zo’n 150 van hen te vertrekken. Daarop gaf Halsema de politie opdracht tot ‘bestuurlijke verplaatsingen’. De demonstranten werden in bussen gezet en daar enige tijd in vastgehouden. Pas toen de bussen in Amsterdam-Noord aankwamen, mochten de demonstranten de bus verlaten. Eén van de demonstranten zat uiteindelijk anderhalf uur in een bus.

Lees verder via nos.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *