09:42
06 februari 2023

Ransomware bende opgerold wegens vernietigende aanvallen op kritieke infrastructuur

Ransomware bende opgerold wegens vernietigende aanvallen op kritieke infrastructuur

In een grote internationale operatie van politie en justitie in acht landen zijn 12 verdachten opgespoord die vermoedelijk deel uit maken van een wereldwijd netwerk van cyber criminelen. Het netwerk voerde verwoestende ransomware-aanvallen uit op de kritieke infrastructuur, zoals overheden en multinationals over de hele wereld.

Deze criminele organisatie richtte zich op agressieve ontwrichting van vitale doelwitten. De aanvallen hebben vermoedelijk meer dan 1800 slachtoffers gemaakt in 71 landen.

De doorzoekingen van woningen van verdachten vonden voor dag en dauw plaats op 26 oktober in de Oekraïne en Zwitserland. Het merendeel van deze verdachten wordt door Europol beschouwd als grote criminelen die in meerdere onderzoeken voorkomen.

Tijdens de actiedag zijn bij de doorzoekingen meer dan 52.000 dollar in contanten in beslag genomen, vijf luxe voertuigen en dure horloges. Verder zijn gegevensdragers als telefoons en laptops inbeslaggenomen. Bij een eerste onderzoek zijn hierop sporen gevonden die duiden op het verspreiden van de ransomware en de criminele infrastructuur achter die verspreiding. Ook zijn sporen aangetroffen die kunnen leiden naar het verdiende criminele vermogen van de verdachten.

Lees verder via politie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *