07:03
23 mei 2024

‘Quantumcomputer gaat computerbeveiliging kraken’, zorgen nemen toe

‘Quantumcomputer gaat computerbeveiliging kraken’, zorgen nemen toe

Het lijkt nog ver weg, maar organisaties moeten zich gaan wapenen tegen de quantumcomputer. Daarvoor pleiten twintig Europarlementariërs in een open brief aan de Europese Commissie. Quantumcomputers kunnen veelgebruikte computerbeveiliging voor een groot deel omzeilen, is de vrees. Ook de AIVD maakt zich zorgen.

“We moeten hier nu mee beginnen”, zegt Europarlementariër Bart Groothuis, initiatiefnemer van de brandbrief. Er zijn namelijk wel oplossingen, maar het kost tijd om daarop over te stappen. Anders zijn de gevolgen groot: voor gevoelige communicatie door overheden en bedrijven, maar ook voor burgers die met bijvoorbeeld WhatsApp met elkaar communiceren.

Al die systemen gebruiken cryptografische sleutels om te voorkomen dat onbevoegden kunnen meelezen, van jaloerse partners tot buitenlandse inlichtingendiensten en internetcriminelen. Versleuteling werkt dankzij ingenieuze wiskundige verhaspeling van gegevens. Reguliere computers kunnen die verhaspeling in de praktijk niet kraken, omdat het aantal mogelijke wiskundige combinaties zó hoog is dat in sommige gevallen het Melkwegstelsel al is vergaan voordat alle mogelijke uitkomsten zijn geprobeerd.

Lees verder via nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *