08:03
23 mei 2024

Ouders Utrechtse studentes willen acties tegen bangalijsten ‘anders stopt het nooit’

Ouders Utrechtse studentes willen acties tegen bangalijsten ‘anders stopt het nooit’

De Utrechtse studenten, waarvan de naam op een bangalijst kwam te staan, hebben dagelijks last van de gevolgen. Volgens de ouders krijgen hun dochters gillende mensen aan de telefoon en ontvangen ze vieze berichten van wildvreemde mannen. Dat meldt Nieuwsuur.
Van 28 leden van vrouwenvereniging UVSV werden er vorige maand namen, foto’s adressen en telefoonnummers online gezet in de zogenoemde ‘grietenpresentatie jaartje 23’. Een van de moeders geeft aan dat de meiden net achttien of negentien zijn en pas een half jaar student zijn. “Ze voelen zich net thuis in hun studentenhuis. Ik denk niet dat buitenstaanders zich realiseren hoe groot de impact van deze lijst is.”

Bangalijst
Woensdag 3 april zijn twee mannen aangehouden voor het maken van de bangalijst. Er gaat nog een tweede lijst rond, maar waar deze vandaan komt is nog onduidelijk.

Leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat werden in 2016 en 2021 geschorst na een soortgelijk verhaal. Er zijn toen geen aangiftes gedaan tegen de makers van de bangalijst.

Onbepaalde tijd geschorst
Studentenvereniging USC heeft ook een aantal leden voor onbepaalde tijd geschorst. De universiteit en de hogeschool van Utrecht zetten de subsidies voor dit jaar stop en eisen dat de makers van de lijst hun excuses aanbieden.

Volgens advocaat Ina Brouwer willen de ouders alles op alles zetten om de bangalijst van het internet te verwijderen. “Dat is niet makkelijk, maar we gaan het wel proberen”, aldus Brouwer.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *