10:22
16 juli 2024

Opvang asielzoekers ‘ongekend grote opgave’

Opvang asielzoekers ‘ongekend grote opgave’

Het lijkt onmogelijk dat Nederlandse gemeenten nog dit jaar woonruimte gaan vinden voor meer dan 32.000 statushouders.

Alle 342 Nederlandse gemeenten samen moeten voor het eind van het jaar nog woonruimte vinden voor 32.000 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). In de eerste helft van het jaar waren dat er ‘maar’ 21.000 en zelfs dat lagere aantal werd niet gehaald, zo meldt het AD. De woningen moeten worden gevonden of gemaakt op de toch al zo krappe Nederlandse woningmarkt.

Ongekend grote opgave
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt van ‘een ongekend grote opgave voor de gemeenten’. Binnen de rijksoverheid ziet men dat een fors deel van alle vrijkomende sociale huurwoningen gebruikt moet worden voor huisvesting van statushouders, er wordt gesproken over een ‘serieus probleem’.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over een goede omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Met onder meer aandacht voor wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden door Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en voor adequaat reageren op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *