11:24
28 april 2024

Mensonwaardige omstandigheden rondom arbeidsmigranten

Mensonwaardige omstandigheden rondom arbeidsmigranten

Met z’n tienen op een kamer, van de ene op de andere dag je inkomen verliezen of met moeite de zorg krijgen die je nodig hebt. Het zijn voorbeelden van de mensonwaardige omstandigheden waar arbeidsmigranten in Nederland dagelijks mee te maken hebben, zeggen onderzoekers Pascal Beckers en Tesseltje de Lange. Ruim tweeëneenhalf jaar leidden zij vanuit het universiteitsbrede netwerk Radboud University Network on Migrant Inclusion (RUNOMI) een interdisciplinair onderzoek naar de effecten van COVID-19 maatregelen op arbeidsmigranten in de Nederlands-Duitse grensregio. Met de overtuiging dat hun bevindingen na dertig jaar misstanden rondom arbeidsmigranten juist in een gezondheidscrisis tot structurele verbeteringen zouden leiden.

Voor hun project ‘Migranten in de frontlinie’spraken leden van RUNOMI en het Centrum voor Migratierecht zo’n 300 migranten, bedrijven en instanties in de land- en tuinbouw, de vleesindustrie en de distributiesector; de cruciale sectoren die tijdens de pandemie moesten doordraaien om in de basisbehoeften van de Nederlandse bevolking te voorzien. Ze constateerden dat de omstandigheden voor migranten om gezond en veilig te kunnen werken en leven regelmatig onder de maat zijn.

De Lange: “Vaak is de menselijke waardigheid onder de maat in hoe wij arbeidsmigranten dat werk laten doen. Kamers waar veel teveel mensen in slapen, zelfs matrassen die gedeeld worden. Er zijn ook goede voorbeelden, maar dat is slechts een klein deel van de markt dat is aangesloten op de uitzendbureaus. Zij houden zich aan de regels en willen het netjes doen. Maar er zijn er ook een heleboel bedrijven die denken ‘business as usual’ en niet te ingewikkeld willen doen als het teveel geld kost. Iedere vijf jaar komt er wel een onderzoek naar boven waarin staat: wat een schande, we zijn een welvarend land en het is niet waar. Maar er verandert weinig.”

Lees verder via radboudrecharge.nl

Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Victor Jammers en Conny Rijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *