08:07
28 januari 2023

Openbaar Ministerie: traditionele misdaad en cybercriminaliteit smelten steeds meer samen

Openbaar Ministerie: traditionele misdaad en cybercriminaliteit smelten steeds meer samen

Sinds enkele jaren is er een toename in de versmelting van traditionele misdaad en cybercriminaliteit. Dat zegt het OM vandaag op de ONE-conference, een groot internationaal cybersecuritycongres in Den Haag.

Een inval waarbij naast kwaadaardige software ook drugs en wapens worden gevonden. Afpersers die ransomware én geweld inzetten. Digitale marktplaatsen met tips om geld wit te wassen, en ouderwetse fraudeurs die nieuwe online applicaties gebruiken. Zelfs de drugshandel heeft hightech componenten. Een greep uit de voorbeelden, waaruit volgens politie en OM blijkt dat de traditionele misdaad en cybercrime steeds meer vermengen.

“Het beeld van de zogenaamde ‘lone wolf’, de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald” zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime. “Zeker 80% van de cyberaanvallen wordt inmiddels veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes en gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld. Cybercriminele kennis en kunde wordt online gedeeld en te koop aangeboden, via berichtendiensten, het darkweb en andere platformen. Er zit een verdienmodel achter, waarbij cybercrime – volgens experts – de internationale drugshandel qua winstgevendheid al heeft ingehaald.”

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *