01:29
21 mei 2024

Ook in 2023 vertrouwen in politie goed en stabiel

Ook in 2023 vertrouwen in politie goed en stabiel

Het vertrouwen van de samenleving in de politie is goed en stabiel. Tegelijkertijd hebben burgers met een buiten-Europese herkomst vaak ander contact met en andere associaties bij de politie dan burgers met een Europese/Nederlandse herkomst. Politiemensen doen ondanks een hoge werkdruk hun werk overwegend met trots en tevredenheid. Dat zijn de drie voornaamste uitkomsten van de jaarlijkse Vertrouwen- en reputatiemonitor.

De politie heeft drie onderzoeken laten doen; naar extern vertrouwen onder burgers, specifiek onder Nederlanders met een buiten-Europese herkomst en naar intern vertrouwen onder medewerkers.

Extern: stabiel en hoog vertrouwen
Het vertrouwen dat de samenleving heeft in de politie was ook in 2023 goed en stabiel (reputatiescore 53). Sinds de eerste meting in oktober 2020 beweegt de reputatiescore zich binnen de bandbreedte goed (score tussen de 50 en 60).  Onderwerpen die belangrijk zijn voor het vertrouwen (effectiviteit, nabijheid, rechtvaardigheid en omgevingsbewustzijn) worden over het algemeen goed beoordeeld. Dit laat zien dat de reputatie van en het vertrouwen van de samenleving in de politie robuust is. Twee derde van de respondenten beoordeelt de reputatie van de politie als ‘redelijk’ tot ‘uitstekend’. Wel zijn er enkele aandachtspunten. Zo hebben Nederlanders met een buiten-Europese achtergrond over het algemeen weliswaar vertrouwen in de politie maar is hun oordeel over het handelen van de politie minder positief dan dat van totale groep respondenten. Ongeveer een vijfde van de totale groep respondenten beoordeelt de reputatie als ‘slecht’. Daar zijn verschillende redenen voor: een breed wantrouwen in de overheid, teleurstelling na een aangifte of in het optreden van de politie of het daadwerkelijk in aanraking komen met politie en justitie. Zij voelen zich onvoldoende gehoord, gezien en geholpen door de politie.

Lees verder via politie.nl

Meer leren over ondermijning, de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht) en verwarde personen? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *