10:13
18 mei 2022

Onrustig dreigingsbeeld, niveau blijft op 4

Onrustig dreigingsbeeld, niveau blijft op 4

Het dreigingsbeeld in Nederland was het afgelopen jaar onrustig, onder meer vanwege de dreiging van een complex aanslagplan dat leidde tot de arrestatie van zeven personen op 27 september 2018. Er zijn nog steeds aanhangers van de jihadistische beweging die zich bezighouden met aanslagplanning binnen Nederland. Al heeft dat tot op heden niet tot concrete dreiging geleid. Dit is een belangrijke reden dat het dreigingsniveau in Nederland op 4 van de 5 blijft staan. De kans op een aanslag in Nederland blijft reëel. Dat staat in het 49ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV.

Diffuus beeld
Er zijn steeds minder jihadistische aanslagen in Europa, maar tegelijkertijd zien we in Nederland aanslagen door eenlingen en verijdelde complotten. Weliswaar is de externe aanslagcapaciteit van ISIS in Syrië en Irak structureel verminderd, maar ISIS en al Qa’ida-netwerken in Syrië zijn bereid en in principe in staat om in Europa toe te slaan. De Nederlandse jihadistische beweging bevindt zich in een heroriëntatiefase, waarvan op dit moment niet duidelijk is in welke richting deze zich ontwikkelt.

Lees verder via nctv.nl

Leren over actueel openbare orderecht, burgeropsporing en over toezicht? Kom naar de seminars van het Haags Congres Bureau. Op 3 april start de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen’ op 11 april is het Nieuwspoort Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Burgers in opsporing’  en op 20 maart leert u hoe extern toezicht kan profiteren van het burgerperspectief en het professionele perspectief tijdens het Nieuwspoort Seminar ‘Toezicht in Transitie 2019 – Perspectieven op toezicht’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.