04:08
05 maart 2024

Onderzoeksraad slaat alarm over drones: het gaat het steeds vaker mis

Onderzoeksraad slaat alarm over drones: het gaat het steeds vaker mis

Het aantal onveilige situaties met professionele drones neemt hand over hand toe. In korte tijd zijn diverse ‘onbemande luchtvaartuigen’ op hol geslagen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maakt zich zorgen over de veiligheid nu steeds vaker met drones wordt gevlogen.

De OVV luidt de alarmbel na een serie incidenten met op hol geslagen professionele drones, onder meer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Omdat veel drones relatief zwaar zijn en de propellers onbeschermd, kan dat gevaar opleveren voor omstanders of schade veroorzaken aan gebouwen of voertuigen.

Zo sloeg zomer vorig jaar in de Amsterdamse binnenstad zo’n drone, die onder meer gebruikt wordt voor controle van bruggen en kades, op hol. De negen kilo wegende drone vloog plotseling ongecontroleerd weg, raakte een boom en stortte zwaar beschadigd op straat. De bestuurder kon de drone niet uitzetten, waarna de propellers bleven draaien en een van de motoren in brand vloog.

Lees verder via parool.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met nog seminars op 7 en 14 december in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *