04:29
27 mei 2024

OMT-advies na uitbraak mazelen: beperk contacten op kinderdagverblijf

OMT-advies na uitbraak mazelen: beperk contacten op kinderdagverblijf

Het OMT adviseert kinderdagverblijven onder anderen broertjes en zusjes van mazelenpatiënten te weren. Dat heeft te maken met de toegenomen hoeveelheid besmettingen. Sinds begin 2024 zijn 64 meldingen gedaan, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) adviseren kinderdagverblijven broertjes en zusjes van kinderen met mazelen te weren tot de zieke niet meer besmettelijk is. Meestal duurt een besmettelijke periode twee weken. Ook moeten groepen in kinderdagverblijven zo min mogelijk contact met elkaar hebben als er een besmetting heeft plaatsgevonden.

Er is op dit moment geen sprake van een acute situatie, benadrukt het RIVM. We hebben nu namelijk te maken met een regionale uitbraak, “nog zeker niet” met een landelijke uitbraak. Toch is er reden tot zorgen: er is de laatste jaren een dalende vaccinatiegraad, zowel in Nederland als wat breder in Europa.

Ook is er doorgaans elke tien à vijftien jaar een mazelenuitbraak in Nederland. Omdat de vorige uitbraak in 2013 en 2014 was en we nu te maken hebben met meerdere meldingen van mazelen, werd het OMT weer bij elkaar te roepen.

Lees verder via nu.nl

Meer leren over ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *