12:04
10 december 2022

OM-baas over bedreigingen: ‘Mensen beseffen impact van hun woorden niet’

OM-baas over bedreigingen: ‘Mensen beseffen impact van hun woorden niet’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft steeds meer te maken met zaken waarin sprake is van opruiing of bedreigingen via vooral sociale media. “Mensen reageren hun boosheid af op een toetsenbord zonder te realiseren wat ze ermee aanrichten”, zegt Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het OM, tegen NU.nl.

Volgens Van der Burg heeft Nederland momenteel een gepolariseerde samenleving “waarin iedereen maar wat roept”. “Het ontbreekt echt aan fatsoen en dat zeg ik niet alleen als baas van het OM, maar ook als burger.”

Van der Burg is voorzitter van het College van procureurs-generaal en bekleedt daarmee de hoogste positie binnen het OM. Hij zag het aantal meldingen van bedreigingen van politici in 2020 toenemen naar 500, tegenover 393 in 2019. Het totale aantal rechtszaken over bedreigingen nam vorig jaar toe met 771.

Lees verder via nu.nl

Wilt u meer leren van Robert van der Noordaa en andere experts op het gebied van desinformatie en maatschappelijke onrust? Kom 1 december naar de HCB Masterclass ‘Omgang met desinformatie en maatschappelijke onrust’ op het Landgoed Beukbergen in Huis ter Heide, georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Bekijk hier het volledige programma en schrijf u in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.