09:31
19 juni 2024

Nieuwe verkiezingen, nieuw toezicht?

Nieuwe verkiezingen, nieuw toezicht?

Nog twee weken en Nederland gaat weer naar de stembus. Daar bepalen we ook mee over de koers van toezicht in Nederland. Tijd dus om met Bureau Inspectieraad in de verkiezingsprogramma’s te duiken. Kijken partijen anders tegen toezicht aan dan 2,5 jaar geleden? En waarin houden ze juist vast aan hun vorige plannen?

Bureau Inspectieraad is net als 2,5 jaar geleden weer in de verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen gedoken. “Bij de vorige verkiezingen was er veel meer aandacht voor toezicht dan de verkiezingen daarvóór. Dat hoge niveau van aandacht is nu zeker niet minder”, stelt Sanne Slegtenhorst, strategisch adviseur bij Bureau Inspectieraad. Toezicht neemt dus nog steeds een prominente plek in binnen de meeste programma’s. Slegtenhorst waarschuwt wel: “De verschillen tussen de programma’s zijn erg groot.”

Bijzonder eensgezind
In bijna alle verkiezingsprogramma’s zien we meer aandacht voor toezicht op misstanden rond arbeidsmigranten en slachthuizen. Jan van Dommelen, ook strategisch adviseur bij Bureau Inspectieraad: “Beide zaken zijn recent veel in de media en roepen emoties op. Dat zou ook kunnen verklaren waarom deze onderwerpen door veel partijen genoemd worden in de programma’s.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *