12:59
22 maart 2023

Nieuw veiligheidspakket voor burgemeesters

Nieuw veiligheidspakket voor burgemeesters

Minister Kajsa Ollongren heeft het eerste Veiligheidspakket voor burgemeesters uitgereikt aan de nieuwe burgemeester van het Gelderse Heerde, Jacqueline Koops-Scheele. Vanaf nu krijgt elke burgemeester zo’n pakket mee met daarin informatie over preventieve maatregelen rond woning en werk, over ondermijning en wat te doen als er daadwerkelijk sprake is van een bedreiging.

Het Veiligheidspakket is er voor alle burgemeesters om goed voorbereid te zijn op mogelijk bedreigende situaties. Dit is van belang voor de burgemeesters zelf maar ook voor hun gezin en collega’s. In het Veiligheidspakket is gebundeld wat het Netwerk Weerbaar Bestuur van het ministerie van BZK aan informatie en ondersteuning aanbiedt. Het bevat informatie over preventieve maatregelen als de training ‘Omgaan met intimidatie en bedreiging voor burgemeesters en wethouders’ de Woningscan en een veiligheidsgesprek met het Centrum voor Criminaliteitspreventie. In het pakket zit ook informatie over het belang van het doen van aangifte en het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Het Ondersteuningsteam biedt zorg en nazorg en is bereikbaar via vier contactpersonen en een emailadres. Het Stelsel Bewaken en Beveiligen is via ministerie van Justitie en Veiligheid uiteraard beschikbaar voor burgemeesters en andere bestuurders die bedreigd worden.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Meer leren over burgeropsporing of over actueel openbare orderecht? Kom naar het Nieuwspoort Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Burgers in opsporing’ in Perscentrum Nieuwspoort op 11 april of vanaf 3 april naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen’ bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag. Beide georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *