06:30
27 april 2024

Kweker mag geen lelies telen naast Drentse basisschool

Kweker mag geen lelies telen naast Drentse basisschool

Een kweker in het Drentse Diever krijgt geen toestemming om lelies te gaan telen naast een basisschool en peuterspeelzaal. Hem is een ander perceel aangeboden, verder weg van de bebouwing.

Het is voor het eerst dat de omstreden lelieteelt in Drenthe aan banden wordt gelegd. Bij de teelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, die ernstige neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken zoals parkinson, alzheimer en ALS.

In Diever had een kweker het plan om nog dit jaar lelies te kweken aan de Molenweg, vlak bij basisschool De Singelier en de inpandige peuterspeelzaal. Het idee leidde tot onrust onder de omwonenden.

“Zo’n langjarige blootstelling aan bestrijdingsmiddelen brengt veel extra risico’s voor onze gezondheid met zich mee, vooral voor opgroeiende kinderen”, aldus Dick van Dijk, een van de 35 mensen die bezwaar maakten tegen de vergunning, bij RTV Drenthe.

Benieuwd naar vervolgverhaal
Maandag kondigde Van Dijk aan dat de bewoners naar de rechter stappen. Maar gisteravond maakte het gemeentebestuur duidelijk dat de teler niet aan de gang mag naast de basisschool.

“We hebben de teler enkele weken geleden gevraagd om op zoek te gaan naar een ander perceel”, zei wethouder Renate Masselink (VVD) tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad. “Dat is hartstikke ingewikkeld, want de meeste teeltplannen zijn al gemaakt. Maar gelukkig is het uiteindelijk toch nog gelukt om een perceel te vinden.”

Bewoner Van Dijk reageert “voorzichtig” blij. “Het is een goede eerste stap, maar in de nabije omgeving van de school zijn nog meer lelievelden. Dus ik ben heel benieuwd naar het vervolgverhaal”, zegt hij bij RTV Drenthe. Of de aangekondigde rechtszaak nu van tafel is, wil hij niet zeggen. Ouders van de leerlingen en omwonenden gaan nu eerst met hun advocaat om tafel.

57 soorten pesticiden
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt is al langer omstreden. In Drenthe, een van de weinige plekken waar de teelt plaatsvindt, schakelden ongeruste omwonenden van lelievelden in 2019 een onafhankelijk onderzoeker in.

Die ontdekte in de buurt van Drentse leliekwekers 57 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in groenten en in de bodem. Sommige van die stoffen bleken zeer giftig. Bovendien kan vermenging van verschillende soorten pesticiden nog meer risico opleveren, stelde de onderzoeker.

Lees verder via nos.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Meer leren over ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *