01:31
24 mei 2022

Kunnen toezichthouders klassieke en nieuwe stijl dat aan? Toezicht in Transitie

Kunnen klassieke toezichthouders van de systeemwereld wel constructief samenwerken met toezichthouders nieuwe stijl, die toezicht houden op de leefwereld van de klant?
Het is een vraag die ik steeds vaker hoor tijdens het ondersteunen van zelfevaluaties en in de Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl. Reden genoeg dus om er eens wat dieper op in te gaan.

Ik merk dat het gesprek over klassieke of nieuwe stijl al snel gaat over ‘goed’ en ‘fout’, terwijl een oordeel eigenlijk niet op z’n plaats is. Verschillende toezichtstijlen hebben ieder hun eigen kenmerken, net als leiderschapsstijlen. Welke stijl het beste is hangt af van de context waarin de RvT zich bevindt. Daarbij moet je voor ogen houden dat de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en de verschillende stakeholders daarin expliciet vragen om de nieuwe stijl van toezicht houden. Welke stijl je hanteert, is dus een bewuste keuze!

Lees verder via De Erkende Toezichthouder

Bezoek de HCB Seminar Toezicht in Transitie 2018 Techniek en Toezicht georganiseerd door het Haags Congres Bureau en ondersteund door VIDE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.