12:44
17 juni 2021

Koning en minister Hoekstra brengen werkbezoek aan de Autoriteit Financiële Markten

Koning en minister Hoekstra brengen werkbezoek aan de Autoriteit Financiële Markten

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmiddag 5 maart 2019 samen met minister Hoekstra van Financiën een werkbezoek gebracht aan de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Amsterdam. De AFM is als zelfstandig bestuursorgaan een autonome toezichthouder, waar de minister van Financiën politiek eindverantwoordelijk voor is.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. De Koning en minister Hoekstra hoorden in de gesprekken met verschillende AFM toezichthouders hoe zij omgaan met diverse belangen en dilemma’s die zij tegenkomen in hun werk.

De bescherming van consumenten is een belangrijke rol van de AFM. Zo grijpen toezichthouders in wanneer consumenten in financiële problemen komen door zogenoemde locked-up kredieten. Dit is het geval als consumenten met een doorlopende lening niet naar een andere aanbieder kunnen overstappen, omdat hun krediet hoger is dan de leennorm. Daardoor zitten ze vaak vast aan hoge rentes en hebben geen zicht op aflossing. Door het ingrijpen van de AFM is het aantal locked-up gevallen in de afgelopen jaren met ruim tweederde afgenomen, waardoor tienduizenden consumenten weer zicht hebben op een schuldenvrije toekomst. Na uitleg over deze casus bezochten de Koning en minister Hoekstra het team van forensisch experts, dat digitaal onderzoek verricht bij mogelijk malafide aanbieders van financiële diensten.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 2 =